Alaska

Een reis door de 49ste staat van de Verenigde Staten is anders. De bergen zijn er hoger en machtiger, de glet-sjers ijziger en de bermen kleuriger dan je ooit gezien hebt. Bovendien kunnen de wilde dieren overal zomaar op je pad verschijnen. De wegen zijn leeg, de uitzichten nog indrukwekkender, dorpjes bestaan soms echt maar uit één gebouw en bushplanes mogen inderdaad zomaar op de weg landen. Een vakantie naar Alaska is in alle opzichte uniek.

De hoogste bergen, de grootste gletsjers en de diepste fjorden van Noord-Amerika: Alaska is een land van superlatieven. Het voedselrijke water van de oceaan krioelt van het leven, zoals zalmen, zeeotters, walvissen, zeeleeuwen en orka's. Op het land leven de grootste beren en elanden ter wereld. De winters zijn donker en koud, maar in de zomer gaat de zon nooit onder en is het rond de twintig graden Celsius. Een vakantie naar Alaska is onvergetelijk. Reis met ons mee naar Alaska en ontdek dit wilde land!

Boek deze reis hier door het invullen van het aanmeldingsformulier. Stuur het naar info@wegvanhier.nl.


Reisinformatie

Reiscode: ALA-151                                                        

18 dagen | Vliegreis                                                                 


Vertrek:                      Reissom:

16 juni 2015                2.875,-

4 augustus 2015           2.675,-


Inbegrepen:  

> retourvlucht Frankfurt - Anchorage inclusief belastingen en toeslagen

> overnachtingen in goede B&B’s, cabins, hotels en motels in 2-persoonskamers op basis van logies

> ontbijt in Anchorage en Valdez

> alle vervoer ter plaatse inclusief brandstof en vlucht naar McCarthy

> reserveringskosten

> Nederlandse reisbegeleiding


Niet inbegrepen:

> vervoer Nederland - Frankfurt v.v.

> 1-persoonskamertoeslag (op aanvraag)

> overige maaltijden

> optionele excursies

> entreegelden

> reis- en annuleringsverzekering

> eventuele fooien

> toestemming ESTAUITGEBREID DAGPROGRAMMA:

Dinsdag: Frankfurt - Anchorage | Per lijndienst vlieg je van de Duitse luchthaven Frankfurt rechtstreeks naar de grootste stad van Alaska: Anchorage. De vlucht gaat via het poolgebied en duurt zo’n tien uur. Vanwege het tijdsverschil arriveer je zelfs eerder dan dat je vanuit Frankfurt bent vertrokken. Je overnacht in een goede middenklasse B&B.

Woensdag: Anchorage - Homer | ‘s Ochtends vertrek je uit Anchorage. Eerst rijd je over een mooie kustweg langs Turnagain Arm. Als je geluk hebt zie je in de zeearm Beluga-walvissen of op de kliffen Dall Sheep. Daarna breng je een bezoek aan Portage Glacier, een gletsjer die zich de afgelopen jaren heeft teruggetrokken. Via de bergachtige Kenai Peninsula rijd je verder in de rich-ting van het vissersstadje Homer. De weg loopt door een groen berglandschap waar snelstromende rivieren zich door vaak nauwe kloven wringen. In de zomerperiode zitten veel rivieren overvol zalmen. In het westen van het schiereiland maken de bergen plaats voor vlaktes met meer bewoning. Bij helder weer zie je aan de overkant van Cook Inlet twee machtige vulkanen, Mount Iliamna en Mount Redoubt, die onlangs nog is uitgebarsten. Aan het einde van de middag bereik je Homer waar je de komende twee nachten verblijft. 

Donderdag: Homer Vandaag heb je een vrije dag in Homer. Je kunt vandaag deelnamen aan een geweldige excursie (optioneel) naar de grizzlyberen van Katmai National Park aan de andere kant van Cook Inlet. Met een klein vliegtuigje vlieg je naar de over-kant van de baai waar je samen met een ervaren gids beren gaat spotten. Je maakt een wandeling van ongeveer vijf kilometer over het strand en door het toendragebied. Uiteraard krijg je voldoende gelegenheid om beren van heel dichtbij te fotograferen en filmen. 

Vrijdag: Homer - Seward | Je reist vandaag van Homer naar Seward dat aan de andere kant van het schiereiland ligt. De weg er naartoe voert over de Moose Pass. Het bergachtige terrein telt talloze snelstromende rivieren, moerassen en vennen. De weg eindigt in Seward, een gezellige havenplaats waar in de zomer de immense cruiseschepen van de Holland America Line voor anker gaan.

De middag heb je ter vrije besteding. Je kunt bijvoorbeeld het Alaska SeaLife Center bezoeken. In dit aquarium zie je zeeleeuwen, zeehonden en andere zeedieren uit de wateren van Alaska. Maar je kunt ook meegaan naar de Exit Glacier, één van de gemak-kelijkst toegankelijke gletsjers van Alaska. Langs de gletsjer voert een pad naar boven waar je een weids uitzicht hebt over het immense Harding Icefield. Het is de klim zeker waard! Tijdens de wandeling heb je overigens kans om zwarte beren tegen te komen. In Seward verblijf je twee nachten in een cabin die voorzien is van alle gemakken.

Zaterdag: Seward | Vandaag blijf je in Seward. Je hebt de mogelijkheid een boottocht (optioneel) te maken naar de schitterende fjorden in het Kenai Fjords National Park. Onderweg zul je zeker dieren zoals zeeleeuwen, zeeotters, adelaars en papegaaiduikers tegenkomen. Met een beetje geluk zie je ook walvissen, dolfijnen en orka’s. Tijdens deze negen uur durende tocht is een lunch aan boord overigens inbegrepen.  

Zondag: Seward | Je hebt vandaag een vrije dag in Seward. In het dorp kun je een plaatselijke kerkdienst bezoeken. 

Maandag: Seward - Valdez | Het eerste gedeelte van de tocht van vandaag voert terug in de richting van Anchorage. Maar bij het verlaten van de Kenai Peninsula sla je rechtsaf richting het dorpje Whittier. Dit dorpje is nog maar sinds het jaar 2000 per auto bereikbaar. Via de Anton Anderson Memorial Tunnel, een gecombineerde trein- en autotunnel, bereik je dit bijzondere dorpje dat aan een baai van de Prince William Sound ligt.

Vanuit Whittier vertrekt de boot die je in iets minder dan zes uur naar Valdez brengt. Tijdens de overtocht kun je genieten van de prachtige natuurschoon van de Prince William Sound. Valdez ligt schitterend en wordt omringd door hoge bergen. Daarom wordt het ook wel het ‘Zwitserland van Alaska’ genoemd. De komende twee nachten verblijf je hier in een goede middenklasse B&B. 

Dinsdag: Valdez | Vandaag heb je in principe een vrije dag. Valdez ligt aan het einde van de Trans-Alaska Pipeline. Hier wordt de olie verzameld en naar de rest van de wereld verscheept door mammoettankers. Wil je meer van de geschiedenis van het dorp weten, bezoek dan het Valdez Museum. Hier kun je meer leren over de tragische geschiedenis van het dorp, dat in 1964 door de Good Friday Earthquake werd weggevaagd.

Vanuit Valdez kun je een schitterende zeven uur durende boottocht (optioneel) door de Prince William Sound maken. Onderweg passeer je de beroemde Columbia Glacier. Soms vallen hier gigantische brokken ijs naar beneden. Toch is deze baai vooral bekend om zijn vele diersoorten zoals zeeleeuwen, zeeotters en talloze soorten vogels. 

Woensdag: Valdez - McCarthy | Na het ontbijt vertrek je alweer uit Valdez. Na ongeveer een halfuur rijd je door de Keystone Canyon met de watervallen Bridal Veil en Horsetail. Het landschap wordt steeds bergachtiger. Je steekt de schitterende Thompson Pass over en brengt een bezoek aan de Worthington Glacier. Jammer genoeg worden hier de gevolgen van de opwarming van de aarde pijnlijk duidelijk; de gletsjer is de laatste jaren namelijk aanzienlijk gekrompen. 

Via de Richardson Highway bereik je in de loop van de middag het gehucht Chitina. Daarvandaan maak je een heuse vlucht met een Alaskaanse bushplane. Hoewel de vlucht slechts een halfuur duurt, ervaar je toch hoe machtig de natuur hier is. Het vliegtuigje landt op de airstrip in McCarthy, middenin de bergwereld van het Wrangell-St. Elias National Park. 

Toen de kopermijnen in het gebied rond Kennecott nog floreerden was McCarthy nog een drukke plaats. Nu wonen er niet meer dan enkele tientallen mensen. In McCarthy lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De saloon, het hotel, de winkel: alles tref je in wild-west stijl aan. De komende twee nachten overnacht je in een eenvoudig hotel gelegen aan de enige straat die McCarthy rijk is. 

Donderdag: McCarthy / Kennecott | McCarthy en Kennecott zijn al sinds lange tijd verlaten spookstadjes. Aan het begin van de 19de eeuw daarentegen floreerde dit gebied vanwege de enorme hoeveelheid koper die hier gevonden werd. Sporen hiervan kun je terug vinden in de enorme Kennecott Mine die in het gelijknamige dorpje ligt. Werd er in Kennecott gewerkt, in McCarthy kwam men voor ontspanning. Tegenwoordig kun je een begeleide excursie (optioneel) door de mijn maken, op eigen gelegenheid is de mijn zelf niet te betreden. 

De vallei bij Kennecott wordt gedomineerd door de immense Kennicott en Root Glaciers met hun spectaculaire ijsvallen. De Stair-way Icefall die van Mount Blackburn (4.996 meter) stroomt is met anderhalve kilometer hoogte één van de hoogste ijsvallen ter wereld. Als je actief bezig wilt zijn, heb je hier legio mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een wandeling diep de bergen in, maar ook voor een gletsjer-wandeling (optioneel).

Vrijdag: McCarthy - Glennallen | Het grootste gedeelte van de dag is ter vrije besteding. Pas aan het einde van de middag brengt een shuttlebus je terug naar de ‘bewoonde wereld’. Dit busje rijdt via de hobbelige McCarthy Road naar Chitina, een tocht van zo'n drie uur. Vanaf Chitina rijd je verder via de Richardson Highway naar Glennallen. Dit dorp ligt aan een kruispunt van wegen en vervult een centrumfunctie voor de regio. Hier overnacht je in een middenklasse cabin voorzien van alle gemakken. 

Zaterdag: Glennallen - Fairbanks | Vandaag leg je de grootste afstand in één dag af. Via de Richardson Highway rijd je in noor-delijke richting naar Fairbanks, de tweede stad van de staat Alaska. Uiteraard maak je onderweg verschillende stops. Onderweg word je begeleidt door de Trans-Alaska Pipeline die grotendeels dezelfde route volgt als de weg. Via deze pijplijn wordt olie vanaf de Noordelijke IJszee naar de havenstad Valdez getransporteerd. 

Je maakt onderweg een korte stop in Delta Junction, het eindpunt van de Alaska Highway. Dit is de enige wegverbinding die Alaska met Canada en de rest van de Verenigde Staten verbindt. Voordat je in Fairbanks arriveert, passeer je nog het plaatsje North Pole, de woonplaats van de kerstman. Uiteindelijk verruil je het verlaten binnenland van Alaska voor het stedelijke Fairbanks. 

Zondag: Fairbanks | Het is mogelijk in Fairbanks een plaatselijke kerkdienst te bezoeken. ‘s Middags kun je een mooie autotocht maken over de Chena Hot Springs Road. De kans dat je hier elanden ziet is overigens behoorlijk groot. 

Maandag: Fairbanks - Denali National Park | Voordat je Fairbanks verlaat heb je nog de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het schitterende Museum of the North. Diverse tentoonstellingen geven je meer informatie over de historie van Alaska en de flora en fauna die hier voorkomt. 

Via de George Parks Highway rijd je in de loop van de ochtend richting het Denali National Park. Tijdens de rit krijg je opnieuw een goede indruk hoe ruig en eenzaam het binnenland van Alaska is. Onderweg maak je nog een korte stop in Nenana. Je verblijft twee nachten in McKinley Village in een luxe cabin. Deze plaats ligt enkele kilometers van de ingang van het nationale park. 

Dinsdag: Denali National Park | Vandaag bezoek je één van de beroemdste nationale parken van Noord-Amerika, namelijk het Denali National Park. Denali is een Athabascaanse naam en betekent ‘The Great One’ en is genoemd naar de hoogste berg van Noord-Amerika: Mount McKinley. Deze berg wordt ook wel Denali genoemd. 

Omdat het park grotendeels niet toegankelijk is met eigen vervoer, ben je aangewezen gebruik te maken van de shuttlebussen (optioneel). De bussen zijn voor jouw veiligheid en om de dieren en de fragiele natuur zo min mogelijk te verstoren. Tijdens de prachtige busrit leer je de geschiedenis en de biologie van Denali goed kennen. Daarnaast heb je een grote kans grizzlyberen, kari-boes en tal van andere diersoorten in hun natuurlijke omgeving te zien. Geniet van de eenzame en weidse natuur van de Alaska Range!

Woensdag: Denali National Park - Anchorage | Via de George Parks Highway rijd je vandaag terug richting Anchorage. Onder-weg passeer je het Denali State Park waar je mooie wandelingen kunt maken. Ook kun je genieten van de magnifieke uitzichten op de ruige bergen van de Alaska Range en de Talkeetna Mountains. Op een heldere dag kun je zelfs de hoogste berg van Noord-Amerika, Mount McKinley (6.194 meter), zien liggen. Tijdens de autorit is de kans bovendien erg groot dat je dieren zoals beren, elanden of herten tegenkomt. Onderweg maak je enkele stops zoals in de gezellige stadjes Talkeetna en Palmer. 

Donderdag: Anchorage - Frankfurt | Na het ontbijt word je naar de luchthaven van Anchorage gebracht. Aan het begin van de middag vertrekt je vliegtuig die je via Fairbanks naar Frankfurt brengt. 

Vrijdag: aankomst Frankfurt | In de loop van de ochtend arriveer je op de luchthaven van Frankfurt. Daarmee is een einde gekomen aan deze boeiende reis naar Alaska!Vlucht: 

De internationale vluchten worden uitgevoerd door betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Het vertrek van deze reis is vanaf de luchthaven van Frankfurt, uitstekend bereikbaar per trein (ICE International). Het vluchtschema (onder voorbehoud van wijziging-en) is als volgt:

Frankfurt - Anchorage    15.05 - 14.45


Anchorage - Fairbanks   12.55 - 14.00

Fairbanks - Frankfurt      14.50 - 10.00 (volgende dag)


Zakgeld: 

Voor de reis heb je voor je eten, drinken, fooien, entreegelden, facultatieve excursies, kleine souvenirs, etc. ongeveer 250,- per week nodig. Dit bedrag is een schatting; één en ander is natuurlijk afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Ben je van plan dure excursies te boeken, neem dan wat extra geld mee. 


Excursiepakket: 

Algemeen geldt Alaska als een dure bestemming is. Dit geldt zeker ook voor de excursies. Om teleurstellingen ter plaatse te voor-komen is het mogelijk om vier excursies meteen bij te boeken. De kosten voor dit pakket bedragen 795,-. Het gaat om de volgen-de excursies:

> grizzlyberen van Katmai National Park (5 uur) incl. vlucht

> boottocht Kenai Fjords National Park (9 uur) incl. lunch

> boottocht Columbia Glacier (7 uur) incl. lunch

> shuttlebus Denali National Park tot Eielson Visitor Center


Kijk hieronder voor een videoimpressie van deze reis!

This browser cannot play the embedded video file.

© Wegvanhier.nl 2015