Patagonië

Desolater dan Patagonië kan een landschap bijna niet zijn. Grote condors vliegen over besneeuwde bergen, ijsblauwe bergmeren en krakende gletsjers. In de zee bij het schiereiland Valdés springen enorme walvissen uit de golven. Een wereld van verschil met Buenos Aires, waar de passie van de tango de Argentijnen lijkt te beheersen.

In Argentinië en Chili vormen uitgestrekte pampa’s, immense gletsjers en bergtoppen met eeuwige sneeuw het spectaculaire landschap van Patagonië, waar je prachtig kunt wandelen en veel bijzondere diersoorten tegen-komt. De beruchte Kaap Hoorn, op het uiterste puntje van het woeste Vuurland, is de laatste halte voor Antarc-tica. 

Boek deze reis hier door het invullen van het aanmeldingsformulier. Stuur het naar info@wegvanhier.nl.


Reisinformatie

Reiscode: PAT-151                                                        

22 dagen | Vliegreis                                                                 


Vertrek:                      Reissom:

7 november 2015           2.975,-


Inbegrepen:  

> retourvlucht Amsterdam - Buenos Aires inclusief belastingen en toeslagen

> vlucht Ushuaia - Buenos Aires inclusief belastingen en toeslagen

> overnachtingen in goede hotels in 2-persoonskamers (excl. Torres del Paine) op basis van logies ontbijt (excl. Perito Moreno en 

    El Calafate)

> alle vervoer ter plaatse inclusief drie dagen autohuur Valdés

> reserveringskosten

> Nederlandse reisbegeleiding


Niet inbegrepen:

> 1-persoonskamertoeslag (op aanvraag)

> overige maaltijden

> optionele excursies

> entreegelden

> reis- en annuleringsverzekering

> eventuele fooienUITGEBREID DAGPROGRAMMA:

Zaterdag: Amsterdam - Buenos Aires | Per lijndienst vlieg je van Amsterdam met een tussenstop naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Na aankomst ga je naar je hotel in het centrum.

Zondag: Buenos Aires Buenos Aires heeft een Europees tintje door de vele immigranten die door de jaren heen in deze stad zijn komen wonen. Het is zelfs de meest Europese stad van Zuid-Amerika. Door zijn talloze winkels en boetieks, de prachtige architec-tuur, een rijk cultureel leven en de uitstekende restaurants staat Buenos Aires bekend als het Parijs van het Zuiden. ’s Ochtends kun je een bezoek brengen aan de Catedral Metropolitana voor het bijwonen van een kerkdienst. De rest van de zondag is ter vrije besteding. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling door het stadscentrum maken over de boulevards, langs de barokke en neoklas-sieke gebouwen en de grote pleinen. Daarbij mag je de Avenida 9 de Julio zeker niet overslaan; met 200 meter de breedste straat ter wereld. Hier staat ook de bekende obelisk. Verderop ligt de historische Plaza de Mayo, waar het presidentsgebouw Casa Rosada staat. Hier sprak Evita Perón het volk toe. Het plein is bekend als ontmoetingspunt van de ‘dwaze moeders’.

Maandag: Buenos Aires / Buenos Aires - Puerto Madryn | Vandaag kun je met het openbaar vervoer de buitenwijken van Buenos Aires ontdekken. Zo vind je in de wijk Recoleta de gelijknamige begraafplaats waar Evita Perón begraven ligt. Haar praal-graf trekt nog altijd veel bezoekers. Hier vlakbij ligt de wijk Palermo waar je een bezoek kunt brengen aan het gelijknamige park, Palermo Chico, de dierentuin of de botanische tuin. Het is hier bovendien goed uitrusten in één van de oudere grand cafés met rijkbewerkte interieurs. 

Aan het begin van de avond vertrek je vanaf het busstation per nachtbus naar Puerto Madryn. De luxe bus beschikt over stoelen die bijna geheel horizontaal kunnen, zodat je goed kunt slapen. Een diner en een ontbijt zijn inbegrepen. 

Dinsdag: aankomst Puerto Madryn / Península Valdés | De bus arriveert aan het begin van de middag in Puerto Madryn. Hier herinneren de straatnamen en tearooms nog aan de stichting van deze gezellige badplaats door immigranten uit Wales. Bovendien is het kustplaatsje de toegangspoort tot Península Valdés. Je hebt hier de beschikking over een huurauto waarmee je in enkele uren naar Puerto Pirámides, gelegen op Valdés, rijdt. Maar liefst drie dagen lang is dit je uitvalsbasis voor een bezoek aan Valdés.

Woensdag: Península Valdés | Het schiereiland Península Valdés staat bekend om zijn rijke fauna. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Met name in de maanden oktober en november komen walvissen en zeeleeuwen hier om te baren. Vandaag kun je een boottocht (optioneel) langs de kust maken, dé kans om de Southern Right Whale eens van dichtbij te zien. Stel je eens voor dat op enkele tientallen meters van je vandaan zo’n enorme kolos opduikt of er ineens een gigantische staartvin opsteekt uit het blauwe water.

Donderdag: Península Valdés | Vandaag maak je per huurauto een prachtige rondrit over het schiereiland Valdés. Op de stille zandstranden liggen diverse zeeleeuwen-, zeehonden- en zeeolifantenkolonies te genieten van de warme zon. Scholen orka’s schuimen de kust af naar onoplettende jonge zeehonden. Behalve in de wateren rond het schiereiland leven er op het schiereiland zelf ook talrijke dieren. Onderweg heb je grote kans om dieren als guanaco’s, nandu’s, vossen, mara’s (Patagonische hazen), gordeldieren en stinkdieren tegen te komen. Tegen zonsondergang ben je weer terug in Puerto Pirámides.

Vrijdag: Península Valdés / Puerto Madryn - Esquel | ’s Ochtends verlaat je het schiereiland Valdés en rijd je terug naar Puerto Madryn. Hiervandaan kun je nog een excursie maken naar Punta Tombo waar honderdduizenden Magalhães-pinguïns nestelen. Het is buiten Antarctica de grootste pinguïnkolonie ter wereld. Je kunt er op je gemak tussen de vogels doorwandelen, ze trekken zich namelijk weinig van je aanwezigheid aan.

Aan het begin van de avond lever je de huurauto weer in. Na het diner vertrek je per luxe nachtbus naar Esquel, gelegen aan de voet van het majestueuze Andesgebergte. 

Zaterdag: aankomst Esquel / Parque Nacional Los Alerces | Vroeg in de ochtend arriveer je in Esquel. Je kunt het hier van-daag rustig aan doen, maar je kunt ook deelnemen aan diverse activiteiten en excursies. Je bevindt je hier namelijk in de schitte-rende bergwereld van de Andes. Een mogelijke excursie is die naar het Parque Nacional Los Alerces (optioneel). Hier staan vier meter brede en zestig meter hoge Patagonische cipressen, waarvan sommige meer dan 4.000 jaar oud zijn.

Zondag: Esquel | Je kunt de hele dag genieten van de rust en de ruimte in en rond Esquel. Het is hier mooi en groen, en er zijn weinig toeristen. Je moet dan ook zeker een wandeling in de bergen maken. Esquel is bovendien het startpunt van de stroomtrein Trochita, de ‘Oude Patagonië-Express’.

Maandag: Esquel - Perito Moreno | Vandaag begin je de rit over de spectaculairste en langste weg van Argentinië, de Ruta 40 (RN40). Dit is de Route 66 van Zuid-Amerika. De weg begint in Quiaca (Jujuy) en eindigt in Cabo Virgenes (Santa Cruz) in het zuiden. De totale weg is maar liefst 4.900 kilometer lang en gaat van zeeniveau in het zuiden tot op sommige punten in de Andes boven de 5.000 meter. De weg doet 236 bruggen aan, dertien grote meren en zoutvlaktes, hij geeft toegang tot twintig nationale parken, kruist twintig grote rivieren en verbind 27 hoge Andes-passen. Vrijwel de gehele weg is onverhard maar gaat door schitte-rende landschappen.

Dinsdag: Perito Moreno - El Chaltén | Je vervolgt je tocht over de Ruta 40. Vandaag zie en beleef je het echte en ongerepte Argentinië. Je ziet hoge Andestoppen, eindeloze zandwegen, steppes, nationale parken en nog veel meer. Dit is het echte Argen-tinië, avontuurlijk en mooi! In de loop van de dag arriveer je in El Chaltén. Dit dorp ligt aan de voet van de berg Chaltén in een omgeving van gletsjers, met sneeuw bedekte bergtoppen, kristalheldere meren en een kenmerkende Patagonische sfeer.

Woensdag: El Chaltén - El Calafate / Parque Nacional Los Glaciares | Vanuit El Chaltén voert de reis verder naar El Calafate via de Ruta 40. Onderweg heb je schitterende uitzichten op de bijzonder gekleurde Río Blanco en de berg Fitz Roy. Na de laatste stoffige kilometers bereik je El Calafate, gelegen aan het meer Lago Argentino. 

El Calafate is de toegangspoort naar de majestueuze wereld van de gletsjers. Zowel nationaal als internationaal is dit een belang-rijke toeristische trekpleister, vanwege alle gletsjers die hier beginnen. Het is een oase van populieren, wilgenbomen en dennen. Vanuit El Calafate kun je een excursie (optioneel) maken naar het Parque Nacional Los Glaciares. Het is een gebied met grootse indrukwekkende gletsjers dat door UNESCO in 1981 tot werelderfgoed is verklaard. De Perito Moreno-gletsjer is een 35 kilometer lange rivier van ijs die eindigt met een meer dan zestig meter hoge en vier kilometer brede ijsmuur. De gletsjer baant zich krakend en scheurend een weg door het bergdal en beweegt zich zo’n zes meter per dag. Je kunt er dan ook op wachten dat enorme brokken ijs afbreken en met donderend ge- raas het meer in storten. Je wordt vlak voor de gletsjer afgezet, waar loopplanken toegang bieden tot verschillende uitzichten op de gletsjer.

Je kunt ook aan boord gaan van een schip dat je dichtbij de ijsmuren van de gletsjer brengt. Je hebt zelfs de mogelijkheid een deel van de grillige ijsmassa te voet te verkennen. Onder begeleiding wandel je over het ijsoppervlak van de indrukwekkende gletsjer en waan je je in een andere wereld. Het nauwe contact met de gletsjer en het indrukwekkende uitzicht maken dit tot een onverge-telijke ervaring. 

Donderdag: El Calafate - Puerto Natales - Parque Nacional Torres del Paine | Na het ontbijt verlaat je El Calafate en steek je de grens over met Chili. Door een prachtig landschap rijd je naar Puerto Natales. Hiervandaan rijd je in ongeveer twee uur naar het ongerepte Parque Nacional Torres del Paine. Het park is genoemd naar de drie granietpieken, de Torres, die hoog boven het gebied uittorenen. Hier heb je een grote kans om lama-achtige guanaco’s, vossen en diverse vogelsoorten te zien.

In het Parque Nacional Torres del Paine rijd je meteen naar de Refugio Torres Central waar je overnacht in een ‘refugio’ of berghut. ’s Avonds kun je hier een schitterende zonsondergang beleven.

Vrijdag - zondag: Parque Nacional Torres del Paine | In het Parque Nacional Torres del Paine heb je drie maar liefst drie vrije dagen. Je kunt hier schitterende kortere en langere wandeltochten maken. Zo loop je langs de berg Monte Almirante Nieto naar het uitzichtpunt op de Torres. Dit uitzichtpunt is een absolute must voor iedere parkbezoeker. 

Ook dichterbij, in de omgeving van de refugio, kun je leuke wandeltochtjes maken door de schitterende bergwereld. Ook is het mogelijk een korte of langere tocht te paard te maken. Maar je kunt natuurlijk ook heerlijk uitrusten van de reis. 

Maandag: Parque Nacional Torres del Paine - Puerto Natales | Vanaf de Refugio Torres Central word je met een klein busje naar de ingang van het park gebracht. Een bus brengt je ’s middags naar Puerto Natales.

Dinsdag: Puerto Natales - Punta Arenas / Punta Arenas | Vanaf Puerto Natales rijd je in ongeveer drie uur naar Punta Arenas. Dit is de hoofdstad van de provincie Magallanes. ’s Avonds kun je deelnemen aan een boottocht (optioneel) naar het eilandje Isla Magdalena. Hier leven zo’n 60.000 Magalhães-pinguïns, aalscholvers en andere vogels samen met zeeleeuwen. De kans is boven-dien groot dat je zeehonden, zeeolifanten en misschien zelfs walvissen ziet.

Woensdag: Punta Arenas - Ushuaia | Vandaag moet je rekening houden met een lange reisdag. De tocht naar Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld, duurt zo’n tien uur. Ongeveer twee uur na het vertrek uit Punta Arenas kom je bij de haven van Punta Delgada, waar je de veerboot over het Kanaal van Magallaen neemt. De oversteek duurt twintig minuten. Even later passeer je de Chileens-Argentijnse grens. ‘s Avonds arriveer je in Ushuaia, gelegen aan het Beagle-kanaal, omgeven door de berg Martial en hoofdstad van Vuurland. Het landschap met bergen, zee, gletsjers en bossen is uniek voor Argentinië. De grillige ligging maakt Ushuaia tot een pittoreske, kleurrijke stad.

Donderdag: Ushuaia | In de schitterende omgeving van Ushuaia is van alles te doen. Een goede manier om Ushuaia en zijn omgeving te leren kennen is met een boottour (optioneel) door het Beagle-kanaal. Onderweg zie je zeeleeuwen, pinguïns en ver-schillende zeevogels. De excursie neemt een halve dag in beslag en kan ’s morgens of ’s middags worden gedaan. Ook kun je een bezoek brengen (optioneel) aan het Parque Nacional Tierra del Fuego. Hier wandel je door beukenbossen, langs meren, moeras-gebieden, bergen en gletsjers. Onderweg zul je zeker condors of adelaars zien en als je geluk hebt ook vossen of bevers.

Vrijdag: Ushuaia / Ushuaia - Buenos Aires - Amsterdam | ’s Ochtends heb je nog tijd om de stad Ushuaia te verkennen; je vertrekt namelijk pas na de lunch. Het vliegtuig brengt je van Ushuaia naar Buenos Aires. ’s Avonds verlaat je Argentinië en vlieg je terug naar Nederland.

Zaterdag: aankomst Amsterdam | ’s Middags arriveer je via een korte tussenstop in Amsterdam. Het einde van een indrukwek-kende drie weken durende reis door het zuiden van Zuid-Amerika: Patagonië! Vlucht: 

De internationale vluchten worden uitgevoerd door betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Het vertrek van deze reis is vanaf de luchthaven Schiphol, uitstekend bereikbaar per trein. Het vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen) is als volgt:

Amsterdam - Sao Paulo        10.15 - 17.15

Sao Paulo - Buenos Aires    21.30 - 00.30 (volgende dag)


Buenos Aires - Parijs          17.45 - 11.00 (volgende dag)

Parijs - Amsterdam               12.35 - 13.50


Zakgeld: 

Voor de reis heb je voor je eten, drinken, fooien, entreegelden, facultatieve excursies, kleine souvenirs, etc. ongeveer 250,- per week nodig. Dit bedrag is een schatting; één en ander is natuurlijk afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Ben je van plan dure excursies te boeken, neem dan wat extra geld mee.


Alternatief Parque Nacional Torres del Paine: 

Voor veel mensen staat het Parque Torres del Paine synoniem voor het beroemde 'W-circuit', een wandeling van ongeveer vijf dagen. Tijdens deze rondreis door Patagonië heb je de mogelijkheid een gedeelte van dit beroemde circuit te wandelen. En dat zonder extra kosten! Het dagprogramma van de 4-daagse trektocht is dan (onder voorbehoud van wijzigingen) als volgt:

Dag 1 van de 4-daagse trektocht | Vandaag begin je met de vierdaagse trektocht door het Parque Nacional Torres del Paine. Deze tocht volgt voor een groot deel het zogenaamde 'W-circuit'. In de loop van de ochtend vertrek je naar het uitzichtpunt op de be-roemde Torres. Dit uitzichtpunt is een absolute must voor iedere parkbezoeker. Daarna loop je een stukje terug naar de Albergue El Chileno, een berghut. 's Avonds kun je hier een schitterende zonsondergang beleven. In totaal loop je vandaag zo'n zeven uur.

Dag 2 van de 4-daagse trektocht | Je loopt vandaag in zuidwestelijke richting langs de berg Monte Almirante Nieto en het meer Lago Nordenskjöld. Te voet leg je vandaag ongeveer zes uur af. Je overnacht in de Albergue Los Cuernos aan de voet van de zoge-naamde 'horens', een machtige bergformatie.

Dag 3 van de 4-daagse trektocht | Vandaag staat de langste wandeling, circa negen uur, op het programma. Je loopt eerst door de Valle del Francés, de mooiste vallei van het park met schitterende uitzichten. Langs het meer Lago Skottsberg loop je in zuidelijke richting naar het meer Lago Pehoé. Hier overnacht je opnieuw in een refugio of berghut.

Dag 4 van de 4-daagse trektocht | Na het ontbijt verlaat je de berghut en maak je een één uur durende boottocht per catamaran over het meer Lago Pehoé. Een bus brengt je 's middags naar Puerto Natales.


0414
© Wegvanhier.nl 2015